Maarten van den Heuvel

Ik ben als historicus afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en heb altijd gewerkt als journalist. Eerst als redacteur van de talkshow I.S.C.H.A van Ischa Meijer en later -los van een uitstapje naar HUMAN– bij de VARA en BNNVARA. Daar heb ik talkshows als Barend & Witteman en Pauw & Witteman gemaakt, ben ik betrokken geweest bij de oprichting van Joop.nl en heb ik bij allerhande televisieprogramma’s als eindredacteur gewerkt.

Wetenschapsprogramma’s als Nieuwslicht (bekroond met de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie), Witteman ontdekt en Uit coma. Of series als Groeten uit Holland (in 2018 kreeg het programma een eervolle vermelding (5e) in de TV Iris categorie bij de Prix Europa), EZHotel AtheneLeven voor de dood, Fight or flight.

En Vrijheid, gelijkheid, broederschap, waar ik ook het bij Uitgeverij Boom uitgegeven boek Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Oude waarden in nieuwe tijden over schreef (zie ook de website vrijheid-gelijkheid-broederschap.nl). Dat boek werd geselecteerd voor de longlist van de Socratesbeker 2015, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. 

Inmiddels werk ik bij de VPRO als eindredacteur van het geschiedenisprogramma OVT op NPORadio1. Daarnaast geef ik les aan de vakgroep Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam.